Om de vijfde verjaardag van het overlijden van Paul Halter te herdenken, heeft de vzw Auschwitz in Gedachtenis in maart 2018 een nieuwe uitgave en een vertaling naar het Nederlands van zijn biografie gepubliceerd:

Merry Hermanus, met Paul Halter, Paul Halter, nummer 151 610: Van het ene kamp naar het andere, 2018, 122 p.

halter biografie webDit tweestemmige boek komt lijnrecht voort uit de noodzaak tot herdenken die Paul Halter in 1980 concreet maakte met het in leven roepen van Stichting Auschwitz. Over Paul Halter spreken, is spreken over de gebeurtenissen die mensen hebben meegemaakt in de meest duistere uren van de Europese geschiedenis. Het gaat ook over degenen die, op een moment dat de wanhoop nabij was, rechtstonden en “neen” durfden zeggen tegen de nazi-verdrukking. Paul Halter, nummer 151 610: Van het ene kamp naar het andere beschrijft het buitengewone parcours van deze man die, ondanks het ergste, de smaak naar vrijheid en zijn geloof in de menselijkheid wist levend te houden. Wat doorsijpelt uit het leven van deze overlevende, is zijn buitengewone lot en zijn vastberadenheid om het onaanvaardbare steeds te weigeren. In 1996 heeft Koning Albert II Paul Halter tot de adel verheven door hem baron te maken. Vijf jaar na zijn heengaan in 2013, laat dit boek aan allen de mogelijkheid, via zijn persoonlijke herinneringen, deze donkere periode te ontdekken.

Paul Halter werd op 10 oktober 1920 in Genève geboren en overleed te Sint-Jans-Molenbeek op 30 maart 2013. Hij werd Belg door de naturalisatie van zijn ouders, die door de bezetter via Drancy overgebracht zijn. Vandaar werden ze naar Auschwitz gedeporteerd en ginds vermoord. Van de beginuren van de bezetting vervoegt Paul Halter het verzet. Hij wordt in 1943 gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz via de kazerne Dossin te Mechelen. Hij is de houder van menig eredistinctie en in het bijzonder van het zeer uitzonderlijke Kruis van Auschwitz.

Na zijn studies aan de ULB werd Merry Hermanus functionaris in dienst van de Eerste Minister. Hij was gedurende meer dan tien jaar kabinetschef van verschillende ministers en werd nadien secretarisgeneraal van de Franstalige gemeenschap. Hij is auteur van een tiental boeken waarvan de recentste, L’Épreuve, L’Ami encombrant en Carnet d’un cancer tabou, verschenen bij Luc Pire. Hij was verbonden met Paul Halter door een lange en broederlijke vriendschap.

ISBN: 978-2-930953-05-2

Prijs: € 15,00

Onlinebestelling