Online bestelling

Redactioneel: Dertig jaar geleden, de genocide op de Tutsi’s in Rwanda (Frédéric Crahay)


Kroniek



 

Words of memory: Klaus Mann (1906-1949) (Maarten Van Alstein)

 

Portfolio: In het spoor van de Shoah (Frédéric Crahay)
De spoorwegen en de treinen zijn willens nillens een symbool geworden van de deportatie, en bij uitbreiding van de Shoah, die van 1941 tot 1945 talloze joden aan het einde van het spoor opslokte.


InterviewGetuigen sprak met Wally de Lang. De razzia’s van februari 1941 en het lot van 389 joodse mannen (Interview door Fabian Van Samang)



Dossier: Rechtzaken
Dit dossier zal over processen gaan die een juridisch antwoord hebben geboden op een vraag naar gerechtigheid. Verschillende gevallen zullen aangesneden worden gaande van Istanboel en het Artsenproces te Neurenberg tot de Duitse politiemannen van de Jodenafdeling te Brussel en de gacacaprocessen in Rwanda.







Varia
  • Vichy en de joden: Onderzoek, dispuut, opinie (Fabian Van Samang)
    De jongste jaren verschenen heel wat essays, opiniestukken en historische werken over het Franse oorlogsverleden. Soms waren ze schokkend en controversieel, soms prikkelend, vernieuwend of zalvend. Heel wat opinies en standpunten vonden nooit hun weg naar een Nederlandstalig publiek. In dit artikel brengt historicus Fabian Van Samang enkele interessante facetten van het Vichy regime onder de aandacht die in Frankrijk weliswaar werden bediscussieerd, maar die in de Vlaamse en Nederlandse actualiteitsdebatten nauwelijks tot het brede publiek zijn doorgedrongen.


  • Nazi Recycling and the Remnants of Genocide (Anne Berg)
    Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde de verwerking van afval voor het lokale en het nationale nazibestuur een uitdaging. Het regime leek zich meer te bekommeren om de vodden die de gevangenen aan hun lijf droegen dan om het welzijn van de gevangenen zélf, merkt professor Anne Berg (universiteit van Pennsylvania) in haar bijdrage op. In ‘Nazi recycling and the remnants of genocide’ buigt de Amerikaanse historica zich over de geschiedenis van nazi-Duitsland als een ‘afvalregime’, dat hard inzette op recyclage voor de oorlogsinspanningen, tot in de getto’s en de kampen toe.


Herinneringsplek
  • Het Centre du Patrimoine Arménien (CPA) in Valence: Een plek gericht op de wereld (Chrystèle Roveda)
    Het Centre du Patrimoine Arménien werd in 2005 opgericht in het historisch centrum van Valence. Het is een openbare plaats van cultuur, gewijd aan geschiedenis, herdenking, actuele conflicten en migratiestromen. Bijzonder aan het Centrum is dat het zijn permanente tentoonstelling heeft gewijd aan de Armeense diaspora, die ze meteen ook in een ruimer historisch kader van ballingschappen en genocides van de 20e en 21e eeuw heeft ingebed. Het culturele aanbod van het Centrum biedt de bezoeker een bijzondere blik van burgerschap op onze wereld aan.


Boekenplank


Niet te missen


Online bestelling