Redactioneel: De Russische invasie in Oekraïne en het misbruik van de herinnering (Frédéric Crahay)


Kroniek










Herinneringswoorden (Daniel Acke)
“Zelfs de meest radicale bewustwording van de ramp dreigt te ontaarden in geklets. De cultuurkritiek wordt geconfronteerd met de laatste graad van de dialectiek tussen cultuur en barbarij: een gedicht schrijven na Auschwitz is barbaars, en dit feit tast zelfs de kennis aan die verklaart waarom het onmogelijk is geworden om vandaag nog gedichten te schrijven”. Theodor W. Adorno
 

Portfolio: Zwischenanstalten de voorkamers van de gecentraliseerde naziperitocide (Johan Puttemans)


Interview: In het spoor van De Oost: Interview met Peter Van Dongen over de strip ‘Rampokan’ (Interview door Brecht Capiau)
In het vorige nummer van Getuigen hadden we het uitgebreid over ‘De Oost’ en hoe deze rolprent een eerder troebele blik wierp op de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Nog troebeler wordt het nu blijkt dat er heel wat gelijkenissen zijn tussen de film en Rampokan, de stripklassieker van Peter van Dongen. “Veel beeldrijm valt niet te bewijzen, behalve wat ‘Dutch go Home’ betreft. En toch blijven de gelijkenissen frappant, ook al hebben we in dezelfde vijver gevist wat betreft archiefmateriaal. Zeker als je weet dat mijn boek van hand tot hand ging op de set,” vertelde van Dongen ons in een mailgesprek dat voorafging aan het interview.


Dossier: De moord op de ‘nuttelozen’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte het naziregime zich niet alleen op de vernietiging van het Joodse ‘ras’, dat het als gevaarlijk beschouwde. Alvorens de Endlösung uit te voeren, slachtten de nazi’s degenen af die niet in hun eugenetische rassenideologie pasten en die zij als bedreigend ervoeren. In dit dossier leggen wij de nadruk op de geestelijk en lichamelijk gehandicapten die systematisch het slachtoffer werden van de waanzin van de nazi’s tijdens het ganse wereldconflict.







Varia
  • Het stilzwijgen van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) over de deportaties opnieuw onder de loep genomen (Isabelle Vonèche Cardial)


  • Het lot van Franse Sinti en Roma (1940-1946): Een weggemoffeld verleden (Emmanuel Filhol)



Herinneringsplek
  • De controverse van het monument ‘De Letse bijenkorf’ te Zedelgem in West-Vlaanderen


Boekenplank


Niet te missen