Dag van de Democratie - Stichting Auschwitz
Commissie Onderwijs en Vorming

Dag van de Democratie en Verdraagzaamheid in Vlaanderen

 

2011:

 

Ter herdenking van het einde van Wereldoorlog II (op 8 mei 1945) werd er op vrijdag 6 mei 2011 in een twintigtal scholen in Vlaanderen rond democratische waarden en burgerzin gewerkt.

 

Leerlingen namen zelf de touwtjes in handen om een bezoekende klas te vergasten op een museumbezoek, een herdenkingsviering, een zelf in elkaar geknutseld monopoliespel. Er werden speciale partnerschappen tussen scholen gesmeed rond vrede, conflict en democratie.

 

In het Fort van Breendonk ging er een herdenkingsplechtigheid door waaraan het KA Pitzemburg Mechelen, het SISA Cadixstraat Antwerpen en het KTA Drie Hofsteden Kortrijk deelnamen. Ook waren er workshops voorzien voor de bezoekende leerlingen.

 

De Dag van de Democratie en Verdraagzaamheid werd georganiseerd dank zij de medewerking van VZW Eduard Meys, Kazerne Dossin, Fort van Breendonk, het Vredescentrum Antwepen, de provincie Antwerpen en de Stichting Auschwitz.

 

Foto's van de Dag van de Democratie 2011

 

 

2010:

 

Naast een plechtig moment (neerleggen van bloemen in aanwezigheid van leerlingen en prominenten) in het Fort van Breendonk, heeft het onderwijsproject 'Auschwitz in Gedachtenis' Thuis in de Stad (Onderwijswandelingen) samen met de organisatie van de Dag voor de Democratie en Verdraagzaamheid van het gebeuren op 7 mei 2010 een hoogtepunt gemaakt in de verschillenden scholen.

 

Per project in een school was er een andere bezoekende school (50 leerlingen) aanwezig die aan de activiteiten deelnam (toonmomenten van het project rond Democratie). De nationale aanpak werd ook in de verf gezet door de aanwezigheid van een secundaire school Koninklijk Atheneum Kelmis uit de Duitse sprekende gemeenschap van België.

 

De Dag van Democratie en Verdraagzaamheid in Vlaanderen is mogelijk gemaakt met de medewerking van:
 • Joods Museum van Deportatie en Verzet
 • Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk
 • VSKO – Go!
 • POV
 • OVSG
 • 8 Mei comité regio Mechelen
 • Vrienden van het Gedenkteken Fort van Breendonk
 • VZW Instituut Eduard Meys
 • Scholengroep 5
 • Scholengroep Rivierenland
 • Onderwijsproject 'Auschwitz in Gedachtenis'
 • vzw Auschwitz in Gedachtenis / Stichting Auschwitz
 • Thuis in de Stad Onderwijswandelingen
 • Vredescentrum Antwerpen.

 

Zie tevens: Sporen nr. 41 (pdf)

 

 

Dag van de Democratie te Brussel in het Paleis der Natie – Senaat: 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog

 

2011:

 

senaat_1   senaat_2

senaat_3   senaat_4

(inhoud volgt)

 

 

2010:

 

Plechtige herdenkingszitting in het halfrond van de Senaat in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Filip met vier getuigenissen:

 • André Charlier (FR),  Film (inhoud volgt)
 • Paul baron Halter (FR), Film (inhoud volgt)
 • Pieter Paul Baeten (NL), Film (inhoud volgt)
 • Natan ridder Ramet (NL). Film (inhoud volgt)

 

Prijsuitreiking wedstrijd 'Is een wereld zonder muren een utopie?' door Z.K.H. Prins Filip. Foto's (inhoud volgt)

 

Plechtige herdenkingszitting in het halfrond van de Senaat in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Filip met getuigenissen van de heer André Charlier, Baron Paul Halter  Voorzitter van de Stichting Auschwitz-vzw Auschwitz in Gedachtenis, de heer Pieter Paul Baeten en de heer Nathan Ramet.
Z.K.H. Prins Filip overhandigt de prijzen aan de laureaten van de wedstrijd 'Is een wereld zonder muren een utopie?' Voorzitter Jury: Lydia Chagoll, Lid van de Raad van Bestuur Stichting Auschwitz 
 Jurylid: Pol De Grave. Foto's (inhoud volgt)

 

Senaat  Groen Salon: Voorstelling van het project 'Live and Remember' van het IV-NIOO in het bijzijn van Sara Weets, Evelien Neven, Melchior Schepers & Kurt Delacourt. Foto's (inhoud volgt)

 

Lunch aangeboden door de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat. Foto's (inhoud volgt)

 

Senaat – Rookzaal: Melchior Schepers, 6de Wetenschappen-Wiskunde, KA Sint-Truiden wordt geïnterviewd tijdens de 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa  Plechtige Zitting in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Filip. Foto's (inhoud volgt)

 

Senaat – Peristilium: Baron Paul Halter overhandigd het ere-dipoloma en de cheque aan de Laureate Shrijfwedstrijd 2010 voor de Provincie Limburg, Sara Weets. Foto's (inhoud volgt)

 

Brundibar, opera uitgevoerd door kinderen in het halfrond van de Senaat in aanwezigheid van o.a. Paul baron Halter, Kurt Delacourt  Sint-Michielscollege Schoten, Kevin Loits – CPFB Louvain-la-Neuve, Sara Weets  KA Sint-Truiden, Evelien Neven  KA Sint-Truiden, Melchior Schepers  KA Sint-Truiden, Mario Van Dam  Atheneum Klein-Brabant Bornem & Frank Van Eeckhout  Stichting Auschwitz Brussel. Foto's (inhoud volgt)

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.