Stichting Auschwitz - Voorstelling van documentaires
Voorstelling van documentaires

De vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseerde in 2019 een cyclus van documentaires in de Brusselse Cinema AVENTURE.

29 januari: OVERLEVEN EN VERZET IN AUSCHWITZ
25 juni: VIENNE AVANT LA NUIT
17 december: TREBLINKA, JE SUIS LE DERNIER JUIF

‘Overleven en Verzet in Auschwitz’ (Collectie Archiefverhalen, nr. 4) – Stichting Auschwitz: Sarah Timperman en Stéphanie Perrin

dvd 4 auschwitz web

Deze documentaire werd ontwikkeld op basis van interviews die afgenomen werden door Stichting Auschwitz.
Vijf overlevenden van de kampen van Auschwitz en van Birkenau (Maryla Dyamant, Hélène Gancarska, David Lachman, Marie Pinhas en Charles Van West) doen het verhaal van hun ervaringen in de kampen. Ze vertellen over de levensomstandigheden, de werkkommando’s, het brutale optreden van de SS en de Kapo’s, de selecties voor de gaskamer en de relaties tussen de gedetineerden onderling.
Deze documentaire snijdt ook het onderwerp aan van het verzet binnen het kamp. We volgen daarvoor niet enkel de lotgevallen van Mala Zimetbaum, maar ook de dagelijkse inspanningen die de gedeporteerden leveren om te overleven binnen het concentratiekamp.
De documentaire Overleven en Verzet in Auschwitz. Getuigen vertellen ... is de vierde dvd in de collectie Archiefverhalen gerealiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, vertrekkende van een selectie van audiovisuele getuigenissen van overlevenden van de nazi-kampen die in de jaren 1990 door Stichting Auschwitz werden afgenomen.



‘Vienne avant la nuit’ – Robert Bober (2017 – Frankrijk/Duitsland/Oostenrijk – 80 min.)

vienne avant la nuit web

In Wenen, Oostenrijk zoekt Robert Bober naar de sporen van zijn overgrootvader Wolf Leib Fränkel, die Polen verliet om naar de Verenigde Staten te emigreren. Hij werd op Ellis Island teruggestuurd en keerde terug naar Europa om zich in Wenen te vestigen.

Via foto's gaat Bober op zoek naar zijn familiegeschiedenis en zoekt op de begraafplaats van Wenen naar de laatste rustplaats van deze overgrootvader die in 1929 stierf, twee jaar voor zijn eigen geboorte. Hierbij brengt hij het Wenen van Stefan Zweig, Joseph Roth en Arthur Schnitzler ook ter sprake.

De documentaire toont de impact van antisemitisme in Oostenrijk, via de personnages van Karl Lueger en Hitler tijdens een Anschluss die door de meerderheid van de Weense en Oostenrijkers werd geprezen, en omgekeerd die van keizer Frans Jozeph, beschermer van de Joden. De Shoah trof een groot deel van de familie van de overgrootvader.

Trailer (in het Frans)



‘Treblinka, je suis le dernier Juif’
– Guillaume Ribot (2016 – Frankrijk – 52 min.)

dernier juif web

Gebaseerd op het verhaal Een van de laatsten van Chil Rajchman, één van de 57 overlevenden van het moordcentrum Treblinka, brengt deze documentaire de kracht en hardheid van het woord op het scherm. De gekozen beelden weerspiegelen de ruwheid en scherpte van deze unieke getuigenis die de sporen van de hel van Treblinka volgt.

Chil Rajchman was 28 toen hij in oktober 1942 gescheiden werd van zijn zus bij zijn aankomst in Treblinka. Hij ontsnapt aan de gaskamers door beurtelings kledijsorteerder, kapper, drager van lijken en het trekker van gouden tanden te worden …

Op 2 augustus 1943 nam hij deel aan de opstand in het moordcentrum en ontsnapte. Na enkele weken rondzwerven, verbergt Chil Rajchman zich in het huis van een vriend in de buurt van Warschau. Hoewel de oorlog nog niet voorbij is, schrijft hij in een notitieblok de tien maanden die hij doorbracht in Treblinka.

Na de bevrijding is hij één van de 57 overlevenden van het moordcentrum waar tussen juli 1942 en november 1943 ten minste 850.000 Joden vermoord werden.

Trailer (in het Frans)




IN 2015 EN EERDER:

Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen...

mechelen auschwitz sm

De documentaire Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen… van Sarah Timperman en Stéphanie Perrin is het derde deel uit de collectie Archiefverhalen van de vzw Auschwitz in Gedachtenis. De film is gebaseerd op getuigenissen die verzameld werden door de Stichting Auschwitz.
In deze documentaire vertellen zes overlevenden in een reeks interviews hoe ze van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. Ze beschrijven de omstandigheden waarin het transport de bestemming bereikte en ook de aankomst in het kamp Birkenau. Onmiddellijk nadat ze waren uitgestapt, moesten ze het selectieproces ondergaan en werden ze gescheiden van hun naaste familieleden. Ze behoorden tot de uiterst kleine minderheid die arbeidsgeschikt was bevonden en werden in het kamp ondergebracht. Daar werden ze een nummer, beroofd van hun identiteit en vernederd tot in het diepst van hun ziel. Vervolgens begon de zogenaamde ‘quarantaine’, waarin er alles aan werd gedaan om hen moreel en fysiek te breken.
De zes getuigen vertellen over hun persoonlijke ervaring: David Mandelbaum vertrok met een van de eerste transporten en maakte de reis met een reizigerstrein; Félix Lipszyc zat op het twintigste transport en was er indirect getuige van hoe dat werd aangevallen; Jacques Raffeld werd als verantwoordelijke voor zijn wagon aangewezen; de verzetsstrijders Sarah Goldberg en Paul Halter vertrokken respectievelijk met het 21ste en het 22ste transport; Marie Pinhas, op dat ogenblik veertien jaar oud, werd in het gezelschap van haar ouders gedeporteerd met het laatste transport van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau.


1942-1944. De Kazerne Dossin te Mechelen. Getuigen vertellen...

caserne dossin

De documentaire 1942-1944. De kazerne Dossin te Mechelen. Getuigen vertellen… van Sarah Timperman en Stéphanie Perrin is het tweede deel uit de collectie Archiefverhalen van de vzw Auschwitz in Gedachtenis. De film is gebaseerd op getuigenissen die werden verzameld door de Stichting Auschwitz.
De kazerne Dossin in Mechelen werd vaak beschouwd als de wachtkamer van de dood. Zij was voor vele Joden die in België leefden, het begin (het uitgangspunt van het proces) van de deportatie en de uitroeiing. Zeven getuigen vertellen elk hun eigen herinneringen aan de kazerne Dossin: Natan Ramet en Félix Gutmacher werden gedeporteerd net nadat de kazerne in gebruik werd genomen; Leon Leit en Dounia Sadowski moesten er maandenlang hun onzekere lot afwachten; Régine Krochmal werd aangehouden en opgesloten als Joods verzetsstrijdster; Bénita Hirschfeld en Hélène Rajzner werden gebruikt als Joods personeel in de kazerne. Elk van hen levert ons een unieke en persoonlijke getuigenis, maar gebundeld vormt het een getuigenis van hun gemeenschappelijke beproeving.


Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation

marolles 2


1930-1942. Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation. Brussel van Marta Marín-Dòmine is een Franstalige documentaire, opgebouwd rond een selectie van zes gesprekken met overlevenden van nazikampen. Ze werden vanaf de jaren 1980 geïnterviewd door de Stichting Auschwitz.
Joseph Berman, David Blum, Hélène Gangarska, Baron Maurice Goldstein, Henri Kichka en Maurice Pioro doen het verhaal van hun parcours. De familieleden van deze zes ingeweken bewoners van de Marollen hadden hun geboorteland Polen verlaten omwille van het heersende antisemitisme.
Wij volgen hun integratie in de wijk. We vernemen hoe ze werk vinden, hun vrije tijd invullen en hoe ze zich sociaal en politiek engageren. Ze beschrijven de realiteit van de noodlottige periode in ons land, van de uitvoering van de Belgische anti-Joodse wetten tot de razzia’s die vanaf 1942 via de kazerne Dossin in Mechelen hebben geleid tot de deportatie naar Auschwitz, waar de meerderheid van de Belgische Joden werd vermoord.
Er wordt Frans gesproken, met ondertiteling in het Nederlands en in het Engels.

 

welcome to paradiseWelcome to Paradise

De film Welcome to Paradise van Manuel Poutte volgt twee jonge Somaliërs op hun trektocht. Na een verblijf van meer dan vijftien jaar in een vluchtelingenkamp in het noordoosten van Kenya geraken ze van de ene dag op de andere gesetteld in de Verenigde Staten.






 

auf wiedersehenAuf Wiedersehen. 'Til We Meet Again

De documentaire Auf Wiedersehen. 'Til We Meet Again van Linda G. Mills werd nooit eerder vertoond in België.
De filmvoorstelling werd gevolgd door een debat in het Nederlands en in het Frans in aanwezigheid van Linda G. Mills (regisseur en producent) en Peter Goodrich (scenarioschrijver en producent). Met Philippe Mesnard (vzw Auschwitz in Gedachtenis), Joël Kotek (Joods Lekencentrum) en Frédéric Crahay (vzw Auschwitz in Gedachtenis).

Voorstelling (pdf) 

 

 
Gelieve contact op te nemen met de vzw Auschwitz in Gedachtenis – Carine B

 

 

DVD-fragment

DVD-fragment

DVD-fragment

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.