Stichting Auschwitz - Audiovisuele getuigenissen
Audiovisuele getuigenissen

rubinstein2
Sinds 1992 is Stichting Auschwitz de Belgische vleugel van Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies van de Universiteit van Yale.
Deze instelling, die haar oorsprong vindt in de Joodse gemeenschap van New Haven aan het begin van de jaren 1980, was een der eerste die getuigenissen verzamelde van overlevenden van de Shoah.
In 30 jaar tijd werden over de gehele wereld (Verenigde-Staten, Zuid-Amerika, Israël en verscheidene Europese landen) ongeveer 4.500 getuigenissen verzameld.

In België heeft Stichting Auschwitz 246 getuigenissen verzameld van slachtoffers van de nazivervolgingen.
De gerealiseerde gesprekken zijn afkomstig van overlevende Joden, voormalige verborgen kinderen, maar ook van verzetslieden.
De interviews die in de beginjaren werden gerealiseerd in het Audiovisuele Centrum van de Université libre de Bruxelles (ULB) verliepen achteraf ten huize van de getuigen.

site fortunoff 1 webDoordat de tijd voor het verzamelen van de getuigenissen vrijwel verlopen is, streeft de vzw Auschwitz in Gedachtenis, die het fonds beheert, er nu naar de verhalen voor het grootst mogelijke publiek toegankelijk te stellen.
De site https://fortunoff-testimonies.be biedt een overzicht van het fonds dat is verzameld evenals inlichtingen die betrekking hebben op ieder interview.

U zult er de lijst getuigen terugvinden met hun foto en een kaart voor ieder interview.
Een zoekmodule biedt de mogelijkheid om de getuigenissen op te zoeken op basis van het gewenste criterium (b.v. de naam van een kamp of van een verzetsgroep).
Op termijn zal hij voor iedere getuige een uittreksel bieden van zijn/haar getuigenis alsook een biografische noot.

Deze site die tegelijk onderzoeksinstrument en virtuele plaats van herinnering is, heeft tot doel hulde te brengen aan de getuigen en het bestendigen voor hun actie door hun woorden voort te vertellen.

De getuigenissen kunnen op aanvraag in in de lokalen van Stichting Auschwitz worden bekeken.
Voor afspraken of inlichtingen kan men zich telefonisch wenden tot de medewerkers van het audiovisuele departement op het telefoonnummer +32 (0)2 512 79 98 of bij voorkeur via e-mail.

Toegang tot de website: https://fortunoff-testimonies.be/ (binnenkort in het Nederlands)

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.