Internationale prijzen - Stichting Auschwitz
Internationale prijzen

Ter bevordering van multidisciplinair wetenschappelijk werk kent Stichting Auschwitz sinds 1986 jaarlijks de ‘Prijs Stichting Auschwitz’ toe en sinds 2002 de ‘Prijs Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ – een hommage aan alle slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra – en dit als erkenning voor origineel en niet gepubliceerd onderzoek inzake de historische, sociale, politieke, economische, culturele en ideologische processen die hebben geleid tot massamisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocides. 

Vanaf 2012-2013 kent Stichting Auschwitz, behalve de twee reeds bekende Prijzen, ook een jaarlijkse ‘Onderzoeksbeurs’ toe.

De drie prijzen bedragen elk € 3.125.

 

De prijzen hebben in hoofdzaak betrekking op universitaire werkstukken van hoog niveau: doctoraten, masterscripties en onderzoeken. De interuniversitaire jury’s, die over deze werkstukken beslissen, bestaan uit professoren van Belgische en buitenlandse universiteiten, onderzoekers, gespecialiseerd in de behandelde thematiek en leden van de wetenschappelijke raad van Stichting Auschwitz.

Afgezien van de toekenning van deze prijzen behoudt Stichting Auschwitz zich het recht een overeenkomst voor onderzoek af te sluiten met een of meer auteurs waarvan het niet bekroonde werk de aandacht van de jury heeft getrokken. Om de betrokkene te ondersteunen bij de voortzetting van zijn/haar onderzoek aan de hand van de opmerkingen van de jury, kan deze een financiële bijdrage verlenen.

jacques rozenberg 1998 enclos des fusilles auschwitz
Jacques Rozenberg - 1998 - Auschwitz


De prijzen voor het academiejaar 2021-2022 werden aan de volgende onderzoek(st)ers toegekend:

 • De ‘Prijs Stichting Auschwitz’ (€ 3.125) aan Mevrouw Ines ZAHRA voor haar werk getiteld « Ô Dieu jusques à quand ? » Penser, représenter, élaborer le traumatisme des guerres de Religion dans la tragédie française de 1562 à 1610, thèse de doctorat en Arts du spectacle, Université Paris Nanterre, 2021.

 

 • De ‘Prijs Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ (€ 3.125) aan Mevrouw Susanne BARTH voor haar werk getiteld The Oberschlesische Hydrierwerke AG and the Auschwitz Subcamp Blechhammer, 1939-1945, Dissertation submitted to the Faculty of the Humanities and Social Sciences at the Carl-von-Ossietzky University of Oldenburg, Germany, 2020.

 • Een ‘Speciale juryprijs’ (€ 3.125) wordt toegekend aan de Heer Rudy RIGAUT voor zijn werk getiteld « JUIFS » dans la zone littorale du Nord et du Pas-de-Calais du début du XIXe siècle à la fin des années 2010, thèse de doctorat en histoire, École doctorale Sciences de l’homme et de la société (SHS) Lille, Université d’Artois (Arras), 2020.

 

 • De ‘Onderzoeksbeurs van Stichting Auschwitz’ (€ 3.125) gaat naar de Heer Benjamin NDJAMA voor zijn documentaireproject getiteld Le génocide Rwandais over de manier waarop de herinnering aan de genocide wordt doorgegeven aan en overgebracht op de jongere generaties. De auteur van het project is student in de masteropleiding Afrikaanse Studies aan de ULB.

De academische zitting voor de uitreiking van de Prijzen van Stichting Auschwitz 2021-2022 vind op woensdag 9 november 2022 om 18u stipt (receptie vanaf 17.30 uur) in de Gotische zaal van het Stadhuis van Brussel plaats, op uitnodiging van:

 • De Heer Philippe CLOSE, Burgemeester van Brussel-Stad, en het Schepencollege van Brussel-Stad
 • De Heer Henri GOLDBERG, Voorzitter, en de Raad van Bestuur van de vzw Auschwitz in Gedachtenis


en word opgesierd door de aanwezigheid van:

 • De Heer Xavier LEPOIVRE, Adjunct-kabinetschef van de Heer Thomas DERMINE, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk
 • Zijne Excellentie de Heer Martin KOTTHAUS, Buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland bij het Koninkrijk België
 • Zijne Excellentie de Heer François SÉNÉMAUD, Ambassadeur van Frankrijk in België


Om de academische zitting bij te wonen, is een voorafgaande registratie vereist (met vermelding van naam, functie en e-mailadres), te sturen naar Daniel Weyssow

Video's van de uitreiking van de Prijzen 2022


Remise des prix de la Fondation Auschwitz 2022

Remise des prix de la Fondation Auschwitz 2022
Ph Close  Bourgmestre de la ville de Bruxelles
H Goldberg  Président de la Fondation Auschwitz - asbl Mémoire d’Auschwitz
F Crahay - Directeur de Mémoire d’Auschwitz - 2022-11
B. Dan - Vice-président de la Fondation Auschwitz - 2022-11
X. Lepoivre - Chef de cabinet adjoint de M. Th. Dermine - 2022-11
M. Kotthaus, Ambassadeur extraordinaire d’Allemagne - 2022-11
F. Sénémaud, Ambassadeur de France en Belgique - 2022-11
I. Zahra, lauréate du « Prix Fondation Auschwitz » - 2022-11
B. Ferrant, Vice président de la Fondation Jacques Rozenberg - 2022-11
S. Barth, lauréate du « Prix Fondation Auschwitz – Jacques Rozenberg » - 2022-11
H Rigaut - Lauréat du « Prix Spécial du Jury » - 2022-11

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

twfbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.