Stichting Auschwitz - In het Spoor van de Shoah in Polen
In het Spoor van de Shoah in Polen

logo pologne nl

Meer dan dertig jaar organiseert Stichting Auschwitz/vzw Auschwitz in Gedachtenis jaarlijks een studiereis naar Auschwitz en Birkenau. De meerderheid van de Joden in België werd onder de Duitse bezetting naar deze oorden gedeporteerd om er bij aankomst vernietigd te worden. Werkbekwame Joden werden opgesloten in het concentratiekamp.

“Auschwitz” is vandaag zonder enige twijfel een symbool, een overkoepelend concept dat verwijst naar de vernietiging van de Joden in Europa. Dat is het in België, maar ook daarbuiten. Zonder daarom afbreuk te doen aan het belang van Auschwitz voor de herinnering aan de vernietiging van de (Belgische) Joden, willen we ook de Holocaust in het Oosten in de kijker zetten. Op het ogenblik dat Auschwitz volledig operationeel was, was de “Aktion Reinhardt” bijna volledig uitgevoerd. Die actie was gericht op de vernietiging van de Joden in het Generaal Gouvernement (Centraal-Polen tijdens het interbellum).


 

treblinka monument

Monument uit 1964 ter nagedachtenis van de slachtoffers van Treblinka.

Tijdens de eerste fase van de vernietiging van de Europese Joden voerden de Einsatzgruppen de “Holocaust door kogels” uit in de Baltische staten, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland. Omdat die slachtpartijen psychologisch te belastend waren voor de uitvoerders, moest een nieuwe methode worden gevonden om de 2.284.000 Joden uit het Generaal Gouvernement en de 400.000 Joden uit de regio Białystok te vermoorden.

 

De moord op de Joden van Litzmannstadt (de verduitste naam van Łódź) werd vanaf eind 1941 uitgevoerd in het moordcentrum van Chełmno. Dit lag niet in het Generaal Gouvernement, maar in het Groot Duitse Rijk zelf. Łódź, dat tijdens het interbellum tot Polen behoorde, werd in het Gau Wartheland geannexeerd.

Om “Aktion Reinhardt” te kunnen uitvoeren, worden drie moordcentra opgetrokken (Bełżec, Sobibór en Treblinka), die qua structuur volledig verschillen van Auschwitz. Tussen begin 1942 en eind 1943 zullen ongeveer 1.650.000 Joden worden gedeporteerd vanuit de getto’s om bij aankomst onmiddellijk te worden vernietigd.

 

 

 

chelmno chateau eglise

Chełmno (2017), opgravingen van de ruïnes van de Schlosslager (“het kasteel”), waar tijdens de eerste periode de vernietiging gebeurde met gaswagens.

We houden eerst halt bij de deportatieplaats vanwaar de Joodse bevolking haar laatste reis aanvatte. Tot slot bezoeken we het moordcentrum dat bij de stad hoort, aan de hand van pedagogische documenten, kaarten en foto’s.

Op deze manier loopt de bezoeker werkelijk in het spoor van de Holocaust in Polen. Tijdens een vormingssessie zullen deelnemers kennismaken met de structuur en de complexe geschiedenis van de Holocaust in deze contreien, zodat ze de plaatsen tijdens de studiereis beter kunnen situeren.

 

 

  treblinka rampe

Treblinka, monument dat de spoorweg symboliseert die tot aan het perron in het moordcentrum leidde.

De studiereis volgt een chronologisch en logisch schema. Bij elke etappe bezoeken we allereerst de stad zelf, d.w.z. het voormalige getto (Warschau, Łódź, Lublin). Kennismaken met het Joodse leven, de traditie en de cultuur van vóór de Tweede Wereldoorlog is een van de doelstellingen van deze studiereis.

 

Elke deelnemer krijgt een pedagogisch dossier en een bibliografie met aanvullende werken voor wie zich in de materie wenst te verdiepen.

 

Onze studiereis 2024 ‘In het Spoor van de Shoah in Polen’ zal van 5 tot en met 12 augustus plaatsvinden.

Meer informatie en inschrijvingsformulier in de rechterkolom.

Prijs: € 750,00 per persoon (€ 150,00 meerkost voor een éénpersoonskamer).

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.