Stichting Auschwitz - Tentoonstellingen
Tentoonstellingen
collages exposition 14 45nl300

België 1914-1945. Levensverhalen van getuigen in het oog van de storm

 

De tentoonstelling bestrijkt de periode van de Eerste Wereldoorlog tot aan de bevrijding van de kampen en de terugkeer van de gedeporteerden tussen 1944 en 1946. Parallel met de historische en culturele lezingen wordt de tentoonstelling gedurende de hele looptijd aangevuld met lezingen over de getuigenissen die het levensparcours reconstrueren van mensen die voor Stichting Auschwitz hebben getuigd

Lees meer
expo bevrijding collage nl 300

De bevrijding van de kampen en de opvang van de gedeporteerden

 

Een eerste deel van de tentoonstelling beschrijft op welke wijze de SS de kampen bij het naderen van de geallieerden hebben geëvacueerd door dodenmarsen te organiseren. Na een eerste benadering van de bevrijding van de kampen in het oosten (Majdanek, Auschwitz) en de ontdekking van de massamoorden, schetsen verschillende panelen de omstandigheden waaronder ook de kampen in het westen werden ontdekt en bevrijd.

Lees meer
exposition victimes collage NL300

Slachtoffers van het beeld. Over het creëren, hernemen en bekritiseren van clichés

 

Slachtoffers van oorlogen, natuurrampen, epidemieën … Burgerslachtoffers dringen de laatste vijftig jaar ons dagelijks leven binnen. We zien hen in de kranten, op televisie, op affiches in de straat, in de metro. De beelden zijn in zekere zin banaal geworden en hebben daarom niet altijd het gewenste effect.

Lees meer
exposition levi collagepanneauxNL300

Over-leven, Primo Levi als intellectueel, schrijver, en getuige van zijn tijd

 

Deze tentoonstelling over Primo Levi stelt het publiek een unieke iconografie en documentatie ter beschikking.“Primo Levi: Over-leven, Primo Levi als intellectueel, schrijver, en getuige van zijn tijd”, samengesteld om iedereen te laten kennismaken met een grote getuige van onze tijd, overlevende van Auschwitz, door ons te verdiepen in het biografische traject en werk dat hij ons heeft nagelaten.

Lees meer
collage expo amery nl300

Jean Améry. Het gekozen lot. 1912-1978

 

Deze tentoonstelling behandelt het werk en het parcours van schrijver Jean Améry. Hij wordt geboren als Hans Mayer als Oostenrijker van Joodse afkomst. In 1938 gaat hij in ballingschap naar België. Tijdens de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Hij wordt in juli 1943 gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz. Hij overleeft en keert terug naar Brussel. Hij stelt de naziterreur, de judeocide en de wreedheden van de 20e eeuw in een literair en filosofisch daglicht.

Lees meer

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.