Stichting Auschwitz - 11-13/12/1997: “De herinnering aan Auschwitz in de Hedendaagse Kunst”
Vorige colloquia
Georganiseerd onder auspiciën van de UNESCO, de minister-president van de Franse Gemeenschap van België, het Goethe-Institut van Brussel en verschillende Internationale Comités (Auschwitz, Buchenwald, Dachau, Mauthausen, Sachsenhausen).

Zes thema’s kwamen aan bod:
  • Overleven en schilderen
  • Kunst en Leven: Auschwitz bestrijden
  • Getuigenissen en erfgenamen
  • Kunst t.o.v. het onvoorstelbare
  • De kunst als herinneringsruimte
  • Het memoriaal


Zevenentwintig sprekers, artiesten en kunsthistorici, hebben hun praktijken en onderzoeken op het gebied van de toegepaste beeldende kunsten beschreven om het geheugen van de naziconcentratiekampen te vertegenwoordigen of te formuleren. Het ging erom, op de achtergrond, de erkenning van de mogelijkheden te omgrenzen die de kunst levert om het geheugen van de gebeurtenissen te behouden en om de debatten bij te werken over de belangrijke gevolgen van deze.


Publicatie:
De handelingen van het colloquium zijn verkrijgbaar in het Engels en het Frans: Y. Thanassekos, D. Weyssow (red.), “The memory of Auschwitz in contemporary art”/“La mémoire d'Auschwitz dans l'art contemporain”, Bulletin trimestriel de la Fondation Auschwitz, nr. 60FR, Juli-September 1998.

pdf van nr. 60FR

Onlinebestelling

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.