Stichting Auschwitz - 03-05/11/1988: “De herziening van de Geschiedenis, totalitarisme, nazimisdaden en volkerenmoorden”
Vorige colloquia

Stichting Auschwitz heeft dit colloquium georganiseerd in samenwerking met de Faculté des sciences sociales, politiques et économiques van de ULB, het Institut supérieur de Philosophie van de Université Catholique van Louvain (UCL), de Fakulteit van de economische, sociale en politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), van het Goethe-Instituut Brussel en het Internationaal Auschwitz Comité.

Zoals de titel van het colloquium het reeds aangeeft, werden de mededelingen gestructureerd volgens drie thema's: de totalitarismen, de nazimisdaden en volkerenmoorden, de herziening van de geschiedenis. De uiteenzettingen rond de eerste problematiek waren er vooral op gericht om de geldende theorieën over het totalitarisme te toetsen op hun interpretatieve en verklarende mogelijkheden. De uitdieping van de tweede problematiek liet ons toe een bilan op te maken van de uiteenlopende interpretaties met betrekking tot de nazimisdaden en -volkerenmoorden; hun mechanismen en opeenvolgende fases te onderzoeken, en zich te bezinnen over de fundamentele kwestie van de uniciteit. Het derde thema heeft zich vooral toegespitst op een voorstelling van de “Historikerstreit”, de interne logica van dit debat en zijn context.

Aan dit debat hebben dertig sprekers, universiteitsprofessoren en navorsers deelgenomen (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland), alsook overlevenden uit de naziconcentratiekampen.

 

Publicatie:
De handelingen van het colloquium zijn verkrijgbaar in het Frans: H. Wismann, Y. Thanassekos (red.), Révision de l'histoire. Totalitarismes, crimes et génocides nazis, Parijs, Éditions du Cerf (Coll. Passages), 1990.

 

Onlinebestelling

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.