Stichting Auschwitz - Activiteiten
Activiteiten
activites auschwitz3

Studiereizen

 

Jaarlijks organiseren wij twee studiereizen. Terwijl de eerste reis naar Auschwitz en Birkenau gaat, doen we tijdens de tweede reis Majdanek en de moordcentra (Chełmno, Bełżec, Sobibór en Treblinka) aan en we bezoeken telkens ook een stad met haar getto.

Lees meer
activites collage exposition14-45

Tentoonstellingen

 

We stellen vijf reizende tentoonstellingen ter beschikking van het publiek: België 1914-1945, De bevrijding van de kampen, Primo Levi, Jean Améry en Slachtoffers van het beeld.
 
activiteiten cineclub 2022 2023

Filmclub
“Verdoken beelden”

 

Het thema voor de editie van 2022-2023 is “De daders”.


Lees meer
activites projections

Voorstelling van documentaires

 

Wij vertonen op regelmatige basis documentaires voor een breed publiek. Dat gebeurt met name naar aanleiding van een nieuwe dvd in onze collectie ‘Archiefverhalen’.

Lees meer
activites pfa2011-7

Internationale prijzen

 

De prijzen van Stichting Auschwitz gaan jaarlijks naar twee hoogstaande universitaire werken en vormen zo een eerbetoon aan de slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra. We kennen elk jaar ook een onderzoeksbeurs toe.

Lees meer

studiedagen

Colloquia en studiedagen

 

Wij organiseren regelmatig internationale colloquia en studiedagen om wetenschappelijk onderzoek te promoten en de resultaten ervan kenbaar te maken voor een ruim publiek.

Lees meer
activites concours annuel

Wedstrijd “Linken en Herinneren”

 

De wedstrijd richt zich tot leerlingen van de derde graad secundair onderwijs in België, over de verschillende onderwijsnetten heen.

Lees meer
seminaries

Permanente vorming

 

Wij organiseren ieder jaar studiedagen voor leerkrachten, leden van organisaties die instaan voor permanente educatie, en al wie beroepsmatig bezig is met onderwijs en cultuur.

Lees meer
activites kuon 1

Onze lezingen

 

Wij organiseren tussenkomsten in scholen en culturele centra, verzorgd door personeelsleden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.

Lees meer

activites decouverte dessins 5

Hoofdkwartier van de Gestapo

 

Na jarenlange inzet van Stichting Auschwitz werd in 2014 een procedure gestart om het voormalige hoofdkwartier van de Sipo-SD (Gestapo) op de Louizalaan te beschermen. Op de muren van de kelders zijn inscripties te vinden die zijn nagelaten door de Joden en verzetsstrijders die er werden vastgehouden.

Lees meer

activites marolles

Wijkprojecten “Marollen-Zuidstation”

 

De Marollenbuurt stond tussen de jaren 1920 en de Tweede Wereldoorlog bekend als de “Joodse wijk” van Brussel. Aan ons project “Marollen-Zuidstation” is een volledige website gewijd, en een dvd met interviews van kampoverlevenden en kinderen die ondergedoken leefden in de wijk.

Lees meer

In Partnerschap

activites t-4

Trein der 1000

 

In 2015 organiseerden wij samen met het Instituut voor Veteranen-NIOOO en de FIR een educatief leertraject rond herinnering en de Holocaust. Het hoogtepunt van het leerproject was een vijfdaagse treinreis met 1000 Europese jongeren. We rijden van Brussel naar Krakau, en bezoeken het kamp van Auschwitz.

Lees meer

In Partnerschap

activites bch logo

BCH

 

Wij bieden actieve steun aan het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie, waarvan Stichting Auschwitz zelf lid is.

Lees meer

In Partnerschap

activites Exposition AnneFrank

Tentoonstelling Anne Frank

 

We promoten de tentoonstelling “Lezen en schrijven met Anne Frank” in de provincie Antwerpen.

Lees meer

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.