Stichting Auschwitz - Fototentoonstelling over de ‘Vluchtlandschappen van het 20e konvooi’
Actualiteiten


Het Joods Museum van België presenteert, in samenwerking met vzw Auschwitz in Gedachtenis/Stichting Auschwitz, de tentoonstelling ‘236 – Land(es)capes from the 20th Convoy’ die een artistieke kijk op een uitzonderlijke episode in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog toont.


expo 236 landescapes 20 convoy web

Op 19 april 1943 verliet het 20e transport het doorgangskamp Mechelen om 1.631 Joden naar Auschwitz te deporteren. Dankzij verzetsacties, zowel binnenin als buiten de wagons, wisten 236 van deze gedeporteerden uit de trein te springen die hen naar de vernietiging zou leiden.

Fotograaf Jo Struyven grijpt terug naar deze unieke daad van rebellie in West-Europa tijdens het naziregime en toont ons de landschappen waarin dit weinig bekende verhaal zich afspeelde.
De foto’s vormen een eigentijds ‘memoriaal’ als antwoord op de onverschilligheid die vandaag deze kale landschappen kenmerkt, waar geen menselijke aanwezigheid verschijnt, en die toch beladen waren met (on)menselijkheid.

In dialoog met deze foto’s roepen ook twee schilderijen van Luc Tuymans de vernietiging van de Joden en de Roma in Europa op.
Tuymans’ werk onderzoekt herhaaldelijk de relatie die individuen hebben met de geschiedenis en confronteert hen met hun vermogen om ze te negeren.
Vanaf het einde van de jaren zeventig wordt de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog een thema in zijn schilderkunst.

Bij deze tentoonstelling is een catalogus uitgegeven, beschikbaar hier, en een educatieve ruimte ingericht met getuigenissen van ontsnapte vluchtelingen uit het 20e Transport.

van 20 januari tot 14 augustus 2023.

Joods Museum van België
Minimenstraat 21
1000 Brussel

Meer informatie (op de website van het Joods Museum van België) (aankoop van tickets)

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.