Studiedag 'Verplaatsingen, Deportaties, Verbanning' - Stichting Auschwitz
Agenda

Vrijdag 4 februari 2011: tweede studiedag van de cyclus 'Verplaatsingen, Deportaties, Verbanning' georganiseerd door de Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis.


Deze tweede studiedag zal plaatsvinden op vrijdag 4 februari 2011 van 10 tot 16 uur en dit opnieuw in de lokalen van de Franstalige gemeenschap van België.

 

De verplaatsingen van volkeren werden vaak gebruikt door Staten of criminele organisaties om volkeren af te zonderen die als doelwit werden genomen. Het ontnemen van publieke zichtbaarheid, afschaffing van maatstaven en sociale kaders zijn hierbij bijkomende processen ten einde de ontkenning van algemene rechten te verwezenlijken. Het is dan mogelijk om deze volkeren onder druk te zetten (ontnemen van leefruimte, dwangarbeid…) of geweld aan te doen (hongersnood, misdaden, genociden…). Deze dwang en dit geweld brengen, door middel van hun radicaliteit, de identiteit en het bestaan zelf van deze bevolkingen en hun cultuur in gevaar. Anderzijds veroorzaken deze conflicten en hun gevolgen volksverhuizingen (exodus, verbanning, immigratie…). Deze veroorzaken op hun beurt verstoringen in het geo-demografische en politieke evenwicht van de betrokken regio’s. Dit was het geval tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn gevolgen tot lang na de Tweede Wereldoorlog. Daartegenover ontwikkelen de betrokken volkeren middelen en technieken of strategieën om een, eventueel voorzichtig, evenwicht te vrijwaren alsook een culturele eenheid. Op deze manier kunnen we een ganse cartografie maken van de Europese- en Wereldgeschiedenis aangaande vernietiging en verbanning.

 

Deze tweede studiedag zet de reflectie verder die was aangevat op 19 oktober 2010 aangaande de karakterisatie en kwalificatie van verbanden tussen politiek geweld, volksverplaatsingen, deportaties, exodus verbanning en migratie doorheen specifieke gevallen gaande van de Armeense genocide tot Algerije en de oorlog van 1914-1918 tot Taïwan. We zullen ook onze aandacht richten op de vragen die de overdracht van deze verledens doen opkomen, evenals op het ontstaan zelf van deze overdracht.

 

Deelnemers: ALTOUNIAN Janine (Schrijfster, Vertaler); BECKER Annette (Université Paris Ouest – Nanterre; Institut Universitaire de France); ENAUDEAU Corine (Filosofe); MARCHAND Sandrine (Université d’Artois); MESNARD Philippe (Stichting Auschwitz; Université Blaise-Pascal – Clermont-Ferrand 2); MILKOVITCH-RIOUX Catherine (Université Blaise-Pascal – Clermont-Ferrand 2); TERNON Yves (Université Paris IV).

 

Plaats: De Franstalige Gemeenschap van België – Lucia De Brouckère zaal – Leopold II laan, 44 – 1080 Brussel

 

Voorstelling en gedetailleerd programma van de studiedag op 4 februari 2011 (pdf in het Frans)

 

Video's van de interventies

 

 

Onthaal vanaf 09.30 u. Gratis toegang, maar reservatie gewenst bij de vzw Auschwitz in Gedachtenis – Bruno Della Pietra

Tel.: +32 (0)2 512 79 98 – Fax: +32 (0)2 512 58 84 – Contact per e-mail

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid