Stichting Auschwitz - Zalmen Gradowski, Écrits I et II
Vorige collectie 'Tussen Geschiedenis en Gedachtenis'

Zalmen Gradowski, Écrits I et II: Témoignage d’un Sonderkommando d’Auschwitz [Teksten I en II: Getuigenis van een Sonderkommando van Auschwitz], 2013, 240 p. (nr. 6)

 

gradowskiNa zijn deportatie samen met heel zijn gezin, naar Auschwitz, wordt Zalmen Gradowski (Poolse Jood, geboren in 1910), vlug verplaats naar het Sonderkommando van Birkenau om er te werken in de gaskamers. Het is daar dat hij op clandestiene wijze één van de schrijvers wordt van de teksten die zullen getuigen van de Holocaust. Vier andere Sonderkommando’s zullen er manuscripten nalaten. Hij zal ook één van de hoofdfiguren worden van het verzet dat leidde tot de opstand van 7 oktober 1944.
 
Deze uitgave verzamelt voor de eerste keer de twee manuscripten die Zalmen Gradowski begroef nabij de crematoria alvorens er de opstand te ontketenen waarbij hij het leven liet.
 
Het eerste manuscript werd op 5 maart 1945 door het Rode Leger gevonden bij opgravingen. De twintig eerste pagina’s spreken over de ‘ethnische zuivering’ door de nazi troepen uitgevoerd in november 1942, in de regio van Grodno, tijdens de Aktion Judenrein.Het verhaal gaat verder met zijn reis naar Auschwitz, zijn aankomst in het kamp en de eerste dagen dat hij er verbleef. De tekst stopt bij het moment dat hij naar het Sonderkommando gestuurd wordt. Zijn stijl is verrassend. Hij richt zich onmiddellijk tot de fictieve lezer, hij spreekt hem voortdurend toe om hem te betrekken bij het gebeuren. Gradowski neemt de lezer mee door deze afdaling naar de hel met een literaire stijl die zwaar emotioneel geladen is. We hebben hier dus te maken met een historisch document en tegelijk met een getuigenis van literaire waarde. Gradowski gaat nog verder in het tweede manuscript: hij neemt het voorbeeld van een konvooi en verhaalt het hele proces van uitroeiing van dit konvooi. Hij vertelt ook, en dit is een unicum in de getuigengeschriften, hoe de Sonderkommando’s werden geselectionneerd om vermoord te worden. De ploegen die er werkten werden inderdaad regelmatig vernietigd om opstanden te voorkomen.

 

Inhoudstafel (pdf)

ISBN: 978-2-84174-621-7

Prijs: € 22,00

onlinebestelling

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  +32 (0)2 512 58 84
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur, toegang bij voorkeur op afspraak.

twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.