Paul Bernard-Nouraud, Figurer l’autre - Stichting Auschwitz
Vorige collectie 'Tussen Geschiedenis en Gedachtenis'

Paul Bernard-Nouraud, Figurer l’autre. Essai sur la figure du « musulman » dans les camps de concentration nazis [De ander voorstellen: Essai over het beeld van de ‘muzelman’ in de nazi concentratiekampen], 2013, 306 p. (nr. 7)

 

bernard-nouraudHet beeld van de ‘muzelman’ zoals het beschreven werd door overlevenden van de nazi kampen en door wetenschappelijk onderzocht sindsdien, blijft nog steeds problematisch. Het origine van de benaming is niet duidelijk en de analyse blijft ingewikkeld door de talrijke uitdagingen die uitgaan van het fenomeen van de concentratiekampen en de genocide door de nazi’s. Dit is de reden waarom Figurer l’autre zich in de analyse van deze figuur wil verdiepen, in een poging de contouren ervan te verduidelijken. Hij stelt er het voorbeeldige karakter van in vraag in het kader van de gekende nazi-feiten. Een nieuwe studie van gepubliceerde getuigenissen, maar ook van tekeningen, in de kampen gemaakt, kan er de tekenen terugvinden van een wereld van voorstellingen die die vorming van de ‘muzelman’ kon voorgaan. Aan de basis van deze evocatie staat in feite een verzameling van koloniale beelden, waar de nazi-ideologie zelf uit put. Opdat dergelijke beeldvorming kon doordringen tot in de kampen, moeten we tenslotte ook begrijpen, hoe de nazi-mythe wordt ervaren en gestructureerd rond een proces van figuratie en fictie, waarbij het reële het moet afleggen tegen de voorstellingen die leiden tot het produceren van totaal afwijkende figuren als de ‘muzelman’.

 

Keerzijde van het boek (pdf)

Inhoudstafel (pdf)

ISBN: 978-2-84174-623-1

Prijs: € 27,00

Onlinebestelling

 

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid