Peter Kuon, L'écriture des revenants - Stichting Auschwitz
Vorige collectie 'Tussen Geschiedenis en Gedachtenis'

Peter Kuon, L'écriture des revenants. Lecture de témoignages de la déportation politique [Geschriften van de overlevenden. Lezing van de getuigenissen van politiek gedeporteerden], 2014, 456 p. (nr. 9)

kuonWat moeten we aanvangen met de honderden, zelfs duizenden teksten die ons nagelaten werden door overlevenden van de nationaal-socialistische concentratiekampen en uitroeiingscentra? Teksten die steeds terugkeren en die ons monotoon voorkomen, die volgens historici weinig trouw blijken aan de werkelijkheid en volgens de mening van de literairen erg onbeholpen geschreven zijn. De auteur stelt ons een methode voor om de teksten op een zodanige manier te lezen om zodoende te begrijpen wat deze schimmen uit het verleden ons proberen te vertellen over wat eigenlijk onbeschrijfelijke maar wel degelijk reële ervaringen zijn. Door de verschillende teksten over gezamenlijke ervaringen (de aankomst, de langzame ontmenselijking, de gewaarwording van een ongekende veerkracht om te overleven en tenslotte de bevrijding) te kruisen, ontdekt hij tussen de plooien van al deze uiteenlopende verhalen, tussen wat gezegd wordt en wat verzwegen wordt, de subjectieve waarheid van de getuigenis, literair of niet.

 

Keerzijde van het boek (pdf)

Inhoudstafel (pdf)

ISBN: 978-2-84174-646-0

Prijs: € 28,00

Onlinebestelling

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid