Edith Bruck, Signora Auschwitz - Stichting Auschwitz
Vorige collectie 'Tussen Geschiedenis en Gedachtenis'

Edith Bruck, Signora Auschwitz, 2015, 114 p. (nr. 12)

bruckDit uitzonderlijk rijke boek is een onmisbaar werk in de Holocaustliteratuur.

‘Signora Auschwitz’, zo noemde een schoolmeisje Edith Bruck tijdens een van haar getuigenissen. Edith Bruck doet hier haar verhaal – het verhaal van een overlevende en getuige van de genocide op de Joden. Ze vertelt over de pijn, zowel moreel als fysiek, die het gevolg is van een interne strijd tussen twee tegengestelde ambities. Enerzijds beschouwt ze getuigen als een manier om zichzelf te bevrijden en om recht te doen aan de slachtoffers van de Holocaust. Anderzijds wil ze liever niet meer over Auschwitz praten en de draad van het normale leven weer opnemen dat ze nochtans voorgoed is verloren in het kamp. In het boek komen alle aspecten aan bod van de malaise die overlevenden ervaren: het onomkeerbare verlies van geliefden en van de wereld die ze kennen uit hun kindertijd, het ongeloof bij hun toehoorders, de onmogelijkheid om de realiteit van Auschwitz over te brengen en de onvermijdelijke afstand die er ontstaat tot die ervaring, de rol en de plaats van de getuige, en de vermoeidheid die ook Edith Bruck, net als haar vriend Primo Levi, voelt als ze met ‘jongeren’ werkt.
Signora Auschwitz stelt het naïeve maar breed gedragen idee bij dat getuigen steeds een deugdzame en nobele opdracht is.

Edith Bruck werd in 1932 geboren in Hongarije, in een erg arm Joods gezin. Op haar twaalfde werd ze naar Auschwitz gedeporteerd. Na jaren van omzwervingen in Europa en Israël gaat ze in 1954 in Rome wonen. Haar werk, autobiografisch en poëtisch, is getekend door de ervaring van het genocidaire geweld.

 

ISBN: 978-2-84174-721-4

Prijs: € 14,00

Onlinebestelling

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid