Stichting Auschwitz - Humanitaire vraagstellingen en mensenrechten
Home

Activiteiten in de kijker

Nieuwe video's

2013

  • STUDIE: Francisco Ferrándiz (Instituto de Lengua, Literatura y Antropología (ILLA) du Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Madrid): Fosses communes, paysages de la terreur (pdf) [Massagraven, landschappen van terreur]

    Opgravingen van massagraven van de Spaanse Burgeroorlog en van de naoorlogse periode in de laatste tien jaar, vooral van verlaten graven van de Franquistische achterhoede, kregen een centrale plaats in de hedendaagse debatten over de aard en de omvang van het conflict en het daarop volgende regime. In dit artikel analyseren we de complexiteit en dynamiek van dit proces doorspekt van politieke en juridische initiatieven, welk een belangrijke publieke en mediathieke projectie geniet, zoals de wet van het geheugen en de controversiële beslissing van rechter Garzón over de misdaden van het Franco-regime en die lokale acties, soms gemist, onmerkbaar of kortstondig waren maar even essentieel, omvatten.

 

  • Florent Bussy (Universiteit van Rouen): Le crime contre l’humanité, une étude critique (pdf) [Misdaad tegen de menselijkheid, een kritische studie]

    De studie van de evolutie van het concept van de misdaden tegen de menselijkheid, tot de oprichting van het Internationaal Strafhof (1998), stelt een open vraagstuk rond de inzetten van het vormen van een internationale rechtspraak. De theorie van een algemeen mensenrecht bestaat erin politieke betrekkingen te bedenken over nationale ruimten heen, omdat een aantal schendingen van de mensenrechten de mensheid in zijn geheel treft.

 

 

2012

 

 

 

2011

 

 

 

 

 

2010

 

 

 

Enkele van onze projecten

  • Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis

    Zetel van de Stichting Auschwitz

    Huidige zetel van Stichting Auschwitz.

    De Stichting Auschwitz werd in 1980 opgericht, onder impuls van Paul Halter, overlevende van Auschwitz. De Stichting Auschwitz is de opvolger van de Belgische vereniging van gewezen politieke gevangenen van Auschwitz-Birkenau, kampen en gevangenissen van Silezië, met als eerste doelstelling de duurzame en systematische studie van de geschiedenis van en de herinnering aan de Shoah en de naziterreur. De overdracht van hun herinneringen evenals het bewaren van hun archieven zijn een aanvulling om ons uiteindelijke doel te bereiken.

    De Stichting Auschwitz wil zich echter niet beperken tot Auschwitz en al evenmin tot de Shoah. Deze ambitie blijkt uit het belang dat de Stichting hecht aan alle massamoorden die werden gepleegd door autoritaire regimes. Het werk en de projecten van de Stichting passen in een bewust multidisciplinair kader en behandelen het geheel van massamoorden en misdaden doorheen de geschiedenis en vandaag.

    Om haar projecten te verwezenlijken heeft de Stichting in 2004 een Centrum voor Studie en Documentatie, de vzw Auschwitz in Gedachtenis ingericht. Dankzij deze nieuwe instelling, waarvoor permanent een tiental specialisten actief is, hebben onze inspanningen voor de promotie van wetenschappelijk onderzoek en multidisciplinaire publicaties een stevig elan gekregen.


    Lees meer

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl          We zijn lid van het BCH  

De vzw Auschwitz in Gedachtenis dankt de Nationale Loterij en haar spelers voor hun inzet.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbinstagram logologo_Xinyt

Lidmaatschap

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis? Contacteer ons en stort vervolgens € 50,00 op rekeningnummer IBAN BE55 3100 7805 1744 – BIC BBRUBEBB met als melding ‘Lidmaatschap 2025’. Het lidmaatschap geeft u recht op de twee nummers van ons wetenschappelijk tijdschrift Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering voor 2025.

GIFTEN

Bovendien geeft elke gift van € 40,00 of meer (in een of meerdere schijven) Belgische belastingbetalers recht op belastingvermindering.
Vermeld in de melding dat het om een ‘Gift’ gaat en vermeld uw rijksregisternummer. Dit is verplicht sinds 2024 om van de vermindering te kunnen genieten.


Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.