Stichting Auschwitz - Frédéric Crahay, Veerle Vanden Daelen (Eds.), “Trains and the Holocaust: From a Symbol of Progress to a Genocidal Tool”
Home

Activiteiten in de kijker

Nieuwe video's

Frédéric Crahay, Veerle Vanden Daelen (Eds.), Trains and the Holocaust: From a Symbol of Progress to a Genocidal Tool: The use of Trains in the Militärverwaltung Belgien und Nordfrankreich (1940-1944), 2023, 98 p. (€ 10,00 + portokosten)

trains holocaust web

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 25.490 Joden en 353 Roma en Sinti gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen, de overgrote meerderheid naar Auschwitz-Birkenau. De treinsporen naast de kazerne zijn al lang verdwenen. Op het plein voor het huidige museum staat een goederenwagon, een herinnering aan de laatste transporten vanuit Mechelen.

Op 26 april 2022 organiseerde EUROPALIA de conferentie Trains and Holocaust op deze plaats van herinnering, in samenwerking met Stichting Auschwitz en Kazerne Dossin. De conferentie onderzocht de rol en het imago van de trein, die evolueerde van een symbool van moderniteit tot een instrument van genocide. Hoe functioneerde de Dossinkazerne als doorgangskamp en hoe werd de deportatie van deze onschuldige slachtoffers uitgevoerd?
De toespraken werden gefilmd en kunnen hier worden bekeken.

Dit boek dient als de akten van de studiedag Trains and Holocaust: From a Symbol of Progress to a Genocidal Tool en beslaat het geografische gebied dat België en de Franse regio's Nord en Pas-de-Calais omvatte in wat bekend stond als de Militärverwaltung Belgien und Nordfrankreich. Verschillende Belgische en Franse specialisten bespreken de verschillende aspecten van het gebruik van de spoorwegen in de context van de tragedies en heldendaden die daar soms plaatsvonden tijdens de bezetting.


ISBN: 978-2-930953-24-3

Prijs: € 10,00

Online bestelling

Enkele van onze projecten

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl          We zijn lid van het BCH  

De vzw Auschwitz in Gedachtenis dankt de Nationale Loterij en haar spelers voor hun inzet.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.