Stichting Auschwitz - Humanitaire vraagstellingen en mensenrechten
Home

Activiteiten in de kijker

Nieuwe video's

2013

  • STUDIE: Francisco Ferrándiz (Instituto de Lengua, Literatura y Antropología (ILLA) du Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Madrid): Fosses communes, paysages de la terreur (pdf) [Massagraven, landschappen van terreur]

    Opgravingen van massagraven van de Spaanse Burgeroorlog en van de naoorlogse periode in de laatste tien jaar, vooral van verlaten graven van de Franquistische achterhoede, kregen een centrale plaats in de hedendaagse debatten over de aard en de omvang van het conflict en het daarop volgende regime. In dit artikel analyseren we de complexiteit en dynamiek van dit proces doorspekt van politieke en juridische initiatieven, welk een belangrijke publieke en mediathieke projectie geniet, zoals de wet van het geheugen en de controversiële beslissing van rechter Garzón over de misdaden van het Franco-regime en die lokale acties, soms gemist, onmerkbaar of kortstondig waren maar even essentieel, omvatten.

 

  • Florent Bussy (Universiteit van Rouen): Le crime contre l’humanité, une étude critique (pdf) [Misdaad tegen de menselijkheid, een kritische studie]

    De studie van de evolutie van het concept van de misdaden tegen de menselijkheid, tot de oprichting van het Internationaal Strafhof (1998), stelt een open vraagstuk rond de inzetten van het vormen van een internationale rechtspraak. De theorie van een algemeen mensenrecht bestaat erin politieke betrekkingen te bedenken over nationale ruimten heen, omdat een aantal schendingen van de mensenrechten de mensheid in zijn geheel treft.

 

 

2012

 

 

 

2011

 

 

 

 

 

2010

 

 

 

Enkele van onze projecten

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl          We zijn lid van het BCH  

De vzw Auschwitz in Gedachtenis dankt de Nationale Loterij en haar spelers voor hun inzet.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.