Stichting Auschwitz - Filmclub ‘Verdoken beelden’ 2022-23
Filmclub ‘Verdoken beelden’ 2022-23

De vzw Auschwitz in Gedachtenis vertoont in 2022-2023 haar cyclus van filmvoorstellingen onder de titel “Verdoken beelden” in de Cinema AVENTURE in Brussel.

filmclub 22 23 banner

Het thema voor de editie van 2022-2023 is “De daders”.

We zetten de filmclub “VERDOKEN BEELDEN” dit jaar voort met zes filmvertoningen:


Praktisch:

Alle projecties zullen plaatsvinden om 19 uur in: 
CINEMA AVENTURE
Centrumgalerij
Kleerkopersstraat 15
1000 Brussel

Prijs: € 6,00

  • Dinsdag 27 september 2022 om 19 uur

MUSIC BOX – Costa-Gavras (1989 – Verenigde Staten – 124 min.)

filmclub music box webMusic Box is een Amerikaanse film uit  1989 die het verhaal vertelt van een Hongaars-Amerikaanse immigrant die ervan wordt beschuldigd een oorlogsmisdadiger te zijn. De plot draait om zijn dochter, een advocate, die hem verdedigt, en haar strijd om de waarheid boven tafel te krijgen.

De film werd geschreven door Joe Eszterhas en geregisseerd door Costa-Gavras en won de Gouden Beer op het 40e Internationale Filmfestival van Berlijn.

De film is losjes gebaseerd op de echte levens van John Demjanjuk en van de auteur Joe Eszterhas zelf. Eszterhas kwam er op 45-jarige leeftijd achter dat zijn vader, graaf István Esterházy, zijn betrokkenheid in oorlogstijd bij de fascistische en militant racistische Pijlkruispartij in Hongarije had verzwegen. Volgens Eszterhas organiseerde zijn vader ‘boekverbrandingen en maakte hij de meest verachtelijke antisemitische propaganda die je je maar kunt voorstellen’. Na deze ontdekking verbrak Eszterhas alle contact met zijn vader en kwam het nooit meer tot een verzoening voor Istváns dood. 

Gebaseerd op zijn boek Hollywood Animal, schreef Joe Eszterhas het scenario voor Music Box bijna tien jaar voordat hij de waarheid over zijn vader ontdekte. Hij gaf zijn vader zelfs een kopie van het script te lezen voordat de film werd gemaakt, zonder te denken dat zijn leven spoedig een afspiegeling zou zijn van zijn kunst.

Met: Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl, Frederic Forrest ...

Trailer
  • Dinsdag 25 oktober 2022 om 19 uur

PERSIAN LESSONS – Vadim Perelman (2020 – Duitsland/Rusland/Wit-Rusland – 127 min.)

2022 persian lessons webPersian Lessons is een Russisch – Wit-Russisch oorlogsdrama uit 2020, geregisseerd door Vadim Perelman. De film werd gedeeltelijk geïnspireerd door het korte verhaal Erfindung einer Sprache van de Duitse schrijver Wolfgang Kohlhaase.
De film werd geselecteerd als de Wit-Russische inzending voor de Beste Buitenlandse Speelfilm bij de 93e Academy Awards. Deze werd echter door de Academy gediskwalificeerd, omdat de meeste personen die bij het maken van de film betrokken waren, niet uit Wit-Rusland afkomstig waren.

De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits concentratiekamp. Een Joodse man (Gilles) vertelt de commandant dat hij een moeder uit België had en een vader uit Iran. De plaatsvervangend commandant is geïntrigeerd en vraagt om Perzisch te worden onderwezen, maar Gilles liegt, hij spreekt geen Perzisch en zal een totaal nieuwe taal moeten uitvinden. Hij verkrijgt wel een plaats in de keukens waar hij lichte taken uitvoert, een benijdenswaardige positie, waar de bewakers voornamelijk vrouwen zijn, maar aantoonbaar wreder dan de mannelijke bewakers (het vrouwelijke hoofdpersonage Elsa is gemodelleerd naar het waar bestaande persoon Elsa Ehrich). 

Persian Lessons ging op 22 februari 2020 in première op het Berlin International Film Festival.

Met: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay ...

Trailer

  • Dinsdag 29 november 2022 om 19 uur

EL VERDUGO [De beul] – Luis Garcia Berlanga (1963 – Spanje/Italië – 91 min.)

2022 el verdugo webThe Executioner (El Verdugo) is een Spaanse zwarte komedie uit 1963 geregisseerd door Luis García Berlanga.
De film werd gedraaid in zwart-wit en wordt algemeen beschouwd als een klassieker van de Spaanse cinema. El Verdugo won verschillende prijzen, zowel in Spanje als internationaal.

Amadeo, een beul in Madrid, ontmoet José Luis, een medewerker van een begrafenisonderneming die de gevangene gaat ophalen die Amadeo net heeft geëxecuteerd. José Luis kan geen vriendin vinden, omdat alle meisjes hem verlaten als ze erachter komen dat hij in een begrafenisonderneming werkt. Carmen, de dochter van Amadeo, kan geen vriendje vinden, omdat alle kandidaten weggaan als ze erachter komen dat haar vader beul is. Carmen en José Luis leren elkaar kennen en beginnen een relatie die ze aan Amadeo verklaren wanneer Carmen zwanger wordt.
De slotscène is geïnspireerd op de executie van Pilar Prades Expósito, uitgevoerd door de beul Antonio López Sierra. 

Regisseur Luis García Berlanga won voor de film de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Venetië. Op dat moment stond het Francoïstische Spanje onder internationale druk vanwege de terdoodveroordeling van de communistische leider Julián Grimau. De Spaanse ambassadeur in Italië, Sánchez Vega, bekritiseerde de film als ‘communistisch’.

Met: José Isbert, Nino Manfredi ...

Trailer  • Dinsdag 28 maart 2023 om 19 uur

EICHMANN – Robert Young (2007 – Verenigd Koninkrijk/Hongarije – 96 min.)

2022 eichmann nl webEichmann is een biografische film over het verhoor van Adolf Eichmann.

De film is geregisseerd door Robert Young en heeft in de hoofdrollen Thomas Kretschmann als Eichmann en Troy Garity als Eichmann's Israëlische ondervrager, Avner Less. Eichmann werd voor het eerst uitgebracht in Brazilië in september 2007, en werd in de Verenigde Staten pas uitgebracht in oktober 2010.

De film is gebaseerd op manuscripten van de ondervragingen van Adolf Eichmann voordat hij werd berecht en opgehangen in een gevangenis in Israël. Eichmann vertelt gebeurtenissen uit zijn verleden aan een Israëlische rechercheur, hoofdinspecteur Avner Less, die voor de immense taak staat om de bekwame manipulator te verleiden tot zelfbeschuldiging. Terwijl de wereld wacht, roepen Less's landgenoten op tot onmiddellijke executie, wat hem en Eichmann dwingen elkaar te confronteren in een strijd van wilskracht. 

Eichmann, leider van het Bureau voor Joodse Zaken en een van de belangrijkste organisatoren van de massamoorden op de Joden, was een van de nazi's die er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in slaagde naar Zuid-Amerika te emigreren. Tot 1960 leefde hij daar in vrede onder de naam Ricardo Klement.
Over zijn leven, zijn proces, over hen die hem probeerden op te sporen en over de gruweldaden van deze beul werden talrijke films gemaakt.

Met: Thomas Kretschmann, Franka Potente, Troy Garity ...

Trailer  • Dinsdag 25 april 2023 om 19 uur

APT PUPIL – Bryan Singer (1998 – USA/Canada/Frankrijk – 111 min.)

2022 apt pupil webApt Pupil is een Amerikaanse film uit 1998, gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1982 van Stephen King.
De film werd geregisseerd door Bryan Singer.

De film speelt zich af in de jaren tachtig in het zuiden van Californië en vertelt het fictieve verhaal van middelbare scholier Todd Bowden, die ontdekt dat Arthur Denker, die in zijn buurt woont, in werkelijkheid een voortvluchtige nazi-oorlogsmisdadiger is, Kurt Dussander. Bowden, geobsedeerd door het nazisme en de Shoah, haalt Dussander over om zijn verontrustende verhalen te delen over hoe het was om te werken in nazikampen en moordcentra, en hoe het voelde om deel te nemen aan de genocide. Deze relatie wakkert de kwaadaardigheid in elk van hen aan.

Singer noemde Apt Pupil ‘een studie in wreedheid’, waarbij het nazisme dient als vehikel om de capaciteit van het kwaad aan te tonen. Singer beschreef zijn indruk van het personage: “Ik geloof geen minuut dat [Todd Bowden] zo puur was als verse sneeuw. Het vermogen om een oude man te chanteren – er is duidelijk een zoektocht gaande naar iets dat een goede harde stap verder is dan onschuld. Ik denk dat hij het in zich had, een leegte die gevuld moest worden. Deze specifieke persoon kwam eerder dan iets anders in zijn leven, maar het kon evengoed drugs zijn geweest, of zelfs verkrachting. Todd was waarschijnlijk niet zo'n goede jongen. Dat soort kerel kan in meer mensen voorkomen dan we ons voorstellen.” 

Met: Ian McKellen, Brad Renfro, David Schwimmer ...

Trailer

  • Dinsdag 30 mei 2023 om 19 uur

THE NIGHT PORTER – Liliana Cavani (1974 – Italië – 118 min.)

2022 portiere di notte nl webThe Night Porter (Il portiere di notte) is een Engelstalig Italiaans oorlogsdrama uit 1974. De film, geregisseerd en mede geschreven door Liliana Cavani, speelt zich af in Wenen in 1957 en draait om de sadomasochistische relatie tussen een voormalige naziconcentratiekampofficier en een van zijn voormalige gevangenen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Maximilian Theo Aldorfer, een naziofficier die zich voordeed als arts om sensationele foto's te maken in concentratiekampen, en Lucia, een tienermeisje dat geïnterneerd was in een concentratiekamp vanwege de socialistische politieke banden van haar vader, een dubbelzinnige sadomasochistische relatie. Max kwelde Lucia, maar trad ook op als haar beschermer.
In 1957 ontmoet Lucia, inmiddels getrouwd met een Amerikaanse orkestdirigent, Max opnieuw bij toeval. Hij is nu nachtportier in een hotel in Wenen, en een onwillig lid van een groep voormalige SS-kameraden die hun verleden zorgvuldig in de doofpot hebben gestopt door documenten te vernietigen en getuigen van hun oorlogsactiviteiten uit te schakelen.

De thema's van de film, seksuele en sadomasochistische obsessie, en het gebruik van Shoahbeelden, hebben de film controversieel gemaakt sinds de eerste voorstellingen en critici verdeeld over zijn artistieke waarde, maar ontwikkelde tegelijk een sterke cultaanhang.
In juli 2018 werd de film geselecteerd om te worden vertoond in de Venice Classics-sectie op het 75e Internationale Filmfestival van Venetië.

Met: Charlotte Rampling, Dirk Bogarde ...

Trailer


Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.