Stichting Auschwitz - Conferentie van Professor Peter Kuon op 9 maart 2012: “Het KZ-memoria scripta project aan de Universiteit van Salzburg”
Actualiteiten

In het kader van de Cyclus van Debatten en Conferenties van de Stichting Auschwitz, nodigen de vzw Auschwitz in Gedachteneis en de Stichting Auschwitz, Professor Peter Kuon van de Universiteit van Salzburg uit op vrijdag 9 maart om 17u00 in de Koninklijke Albertina Bibliotheek.


 

Het KZ-memoria scripta project aan de Universiteit van Salzburg: archieven – benaderingen – methodes

 

“Er zijn talloze verhalen van overlevenden. Ze zijn opmerkelijk monotoon.” Dit verdict van Hanna Arendt werpt een moreel probleem op: de overlevenden worden tot een zekere anonimiteit terug gebracht, daar waar het de bedoeling was net uit die anonimiteit te treden door hun schrijven. Gewone getuigenissen, daarmee wordt bedoeld de niet-literaire, verheffen uit de anonimiteit, vereist een inspanning om de teksten te lezen: niet zozeer als historische feiten, maar eerder als persoonlijke ervaringen. Tijdens zijn uiteenzetting zal professor Kuon de voorbeelden aanhalen van zijn – polyfonische – leesmethode, door aan 13 overlevenden, elk op hun eigen manier, te laten beschrijven op welke manier zij aankwamen in het kamp van Mauthausen op 8 april 1944, om daarna zijn project KZ-memoria scripta aan de Universiteit van Salzburg met zijn doel, zijn methoden en zijn resultaten voor te stellen.

 

mauthausen

 

De Interdisciplinaire Werkgroep KZ-memoria scripta aan de Universiteit van Salzburg, geboren uit een FWF project [Fonds voor de promotie van Wetenschappelijk Onderzoek] over Mauthausen, zet zich in voor het bestuderen, voor het doorgeven en het waarderen van de geschreven (en dikwijls gepubliceerde) getuigenissen van de overlevenden van naziconcentratiekampen. Deze studie baseert zich op de archieven van Mauthausen waar een totaal van meer dan 200 teksten (meer dan 20 000 bladzijden) verzameld zijn in verschillende talen: Duits, Spaans, Frans, Italiaans. Deze archieven zijn een unicum op het gebied van internering, en zullen in de komende jaren uitgebreid en vervolledigd worden door getuigenissen van andere landen, met name uit de Slavische landen, en zullen ook andere concentratiekampen aanhalen.

 

Praktische informatie:

Vrijdag 9 maart 2012 van 17u00 tot 19u00 in de Koninklijke Albertina Bibliotheek

Ingang: Keizerslaan 4 – 1000 Brussel

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.