Stichting Auschwitz - Seminarie “De vervolging van homoseksuelen onder het naziregime: geschiedenis en herinnering”: 5 december 2014
Actualiteiten

De vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseert op vrijdag 5 december tussen 17u en 19u een rondetafelgesprek over de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De opsluiting van homoseksuelen onder het naziregime is een historisch feit dat geruime tijd weinig aandacht kreeg. Tot voor kort wisten we zelfs niet hoeveel mensen juist werden gedeporteerd naar de kampen op verdenking van homoseksualiteit. Sinds een twintigtal jaar zien we echter een toename van historisch onderzoek rond het onderwerp. Hoewel het verhaal vandaag min of meer gekend is bij het brede publiek, bestaat er nog steeds onduidelijkheid over de “roze driehoeken”. Met dit seminarie willen we in de eerste plaats een stand van zaken opmaken van de historische kennis: waarom en volgens welke mechanismen werden homoseksuelen vervolgd in nazi-Duitsland? Wat gebeurde er in de bezette landen? Welk statuut hadden homoseksuelen in de concentratiekampen?


Daarnaast willen we inzicht krijgen in de manieren waarop de vervolging van homoseksuelen wordt herdacht. Al decennialang ijveren militanten en verenigingen ervoor dat homoseksuelen erkend worden als slachtoffers van het nazisme, maar ze krijgen tegenwind van overheden en andere gedeporteerden (Joden, politieke gevangenen, verzetsleden). De vervolging van homoseksuelen onder Hitler is een belangrijk onderdeel gaan vormen van de homoseksuele identiteit, en de roze driehoek werd zelfs het symbool van de homo-emancipatie in de jaren zeventig.
Hoe, waar en wanneer kreeg de herinnering aan deze gebeurtenissen vorm? Hoe was/is de situatie in België?

 

flyer recto 5-12


We nodigden twee specialisten uit om op deze vragen te antwoorden:

  • Florence Tamagne, professor hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Lille 3. Zij publiceerde Histoire de l'homosexualité en Europe. Berlin, Londres, Paris, 1919-1939 [Geschiedenis van de homoseksualiteit in Europa. Berlijn, Londen, Parijs, 1919-1939] (Le Seuil, 2000); Mauvais genre? Une histoire des représentations de l'homosexualité [Slechte aard? Voorstellingen van homoseksualiteit doorheen  de geschiedenis] (La Martinière, 2001); “La construction d'une mémoire historique homosexuelle” [Een historisch herinneringskader voor homoseksuelen], Controverses 2 (juni 2006); “La déportation des homosexuels durant la Seconde Guerre mondiale” [De deportatie van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog], Revue d'éthique et de théologie morale (juni 2006).
  • Régis Schlagdenhauffen, doctor in de sociologie aan de Universiteit van Straatsburg en aan de Humboldt Universiteit van Berlijn. Kreeg de prijs van Stichting Auschwitz (2010) voor zijn proefschrift Triangle rose. La persécution nazie des homosexuels et sa mémoire [Roze driehoek. De vervolging van de homo’s tijdens het naziregime: geschiedenis en herinnering] (Autrement, 2011). Hij schreef ook de volgende artikels: “Les lesbiennes sont-elles des victimes du nazisme? Analyse d’une controverse mémorielle” [Zijn lesbiennes slachtoffers van het nazisme? Analyse van een controversiële geschiedenis], Revue d’Allemagne 42 (2010); “De l’oubli à la commémoration des victimes homosexuelles de la Déportation en France” [De homoslachtoffers van de deportatie in Frankrijk: vergeten en herdenken], Revue des sciences sociales 44 (2010).

In samenwerking met vzw Tels Quels.

tel quels

 

Flyer voor en achterzijde (pdf)

 

Praktisch:

Vrijdag 5 december 2014 van 17u tot 19u
PointCulture Brussel
Koningsstraat 145 (ingang via Bischoffsheimlaan)
1000 Brussel

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.