Stichting Auschwitz - Vertoning van de documentaire ‘Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven’, 18 januari 2023
Actualiteiten


Vzw Auschwitz in Gedachtenis nodigt u graag uit op de vertoning van Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen, een documentaire van Stéphanie Perrin en Sarah Timperman gerealiseerd in het kader van onze collectie ‘Archiefverhalen’.
De vertoning vindt plaats op woensdag 18 januari om 19 uur in de Brusselse Cinema AVENTURE.

 

dvd 5 marches mort cover dvd

Op 27 januari 1945 stuiten Sovjet-verkenners op de kampen Auschwitz en Birkenau die zo goed als verlaten blijken te zijn. Ze ontdekken een paar duizend hongerige en zieke gevangenen, ter plaatse achtergelaten door de SS; de anderen werden tien dagen eerder al geëvacueerd naar andere kampen.

Deze documentaire, gebaseerd op interviews verzameld door de Stichting Auschwitz, volgt de reis van vijf gedeporteerden vanaf de evacuatie van Auschwitz tot hun terugkeer naar België.

Maria Mehler, Itta Wiernik, Henri Kichka, Maurice Pioro en Haïm Vidal Sephiha vertellen ons over de ‘dodenmarsen’ die werden uitgevoerd onder extreem zware omstandigheden en hun aankomst in overvolle kampen waar chaos, hongersnood en ziekte heersen.

Ze vertellen ons ook de omstandigheden van hun bevrijding door de geallieerden. Maria Mehler en Itta Wiernik werden door de Engelsen vrijgelaten in Bergen-Belsen, Henri Kichka door het Amerikaanse leger in Buchenwald. Maurice Pioro maakte deel uit van de ‘Death Train’ van Buchenwald naar Dachau waar hij werd bevrijd terwijl Haïm Vidal Sephiha werd vrijgelaten in de buurt van Bergen-Belsen.

De documentaire behandelt tot slot de omstandigheden waarin de repatriëring naar België verliep en de moeilijkheid om te getuigen in de naoorlogse jaren.

Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen is het vijfde documentaire van de collectie ‘Archiefverhalen’ gerealiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, vertrekkende van audiovisuele getuigenissen, verzameld door Stichting Auschwitz.

Stéphanie Perrin en Sarah Timperman, Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen, 2020. (nr. 5)

Duur van de documentaire: 45 min.
De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands.

Praktische informatie:

Woensdag 18 januari 2023 om 19 uur

CINÉMA AVENTURE
Centrumgalerij
Kleerkopersstraat 57
1000 Brussel

Gratis toegang, maar verplicht reserveren

Meer informatie en online bestelling van de DVD

Trailer:

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.