Stichting Auschwitz - Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven
Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven

Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen, 2020. (nr. 5)

Op 27 januari 1945 stuiten Sovjet-verkenners op de kampen Auschwitz en Birkenau die zo goed als verlaten blijken te zijn. Ze ontdekken een paar duizend hongerige en zieke gevangenen, ter plaatse achtergelaten door de SS; de anderen werden tien dagen eerder al geëvacueerd naar andere kampen.

Deze documentaire, gebaseerd op interviews verzameld door de Stichting Auschwitz, volgt de reis van vijf gedeporteerden vanaf de evacuatie van Auschwitz tot hun terugkeer naar België.

Maria Mehler, Itta Wiernik, Henri Kichka, Maurice Pioro en Haïm Vidal Sephiha vertellen ons over de ‘dodenmarsen’ die werden uitgevoerd onder extreem zware omstandigheden en hun aankomst in overvolle kampen waar chaos, hongersnood en ziekte heersen.

Ze vertellen ons ook de omstandigheden van hun bevrijding door de geallieerden. Maria Mehler en Itta Wiernik werden door de Engelsen vrijgelaten in Bergen-Belsen, Henri Kichka door het Amerikaanse leger in Buchenwald. Maurice Pioro maakte deel uit van de ‘Death Train’ van Buchenwald naar Dachau waar hij werd bevrijd terwijl Haïm Vidal Sephiha werd vrijgelaten in de buurt van Bergen-Belsen.

De documentaire behandelt tot slot de omstandigheden waarin de repatriëring naar België verliep en de moeilijkheid om te getuigen in de naoorlogse jaren.

De film werd gemaakt door Sarah Timperman en Stéphanie Perrin van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, en is te koop voor de prijs van € 12,50.

Duur van de documentaire: 45 min.

De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands.dvd 5 marches mort cover dvd

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.