Stichting Auschwitz - Hilde Braet met Charlotte Klipstein
Hilde Braet met Charlotte Klipstein

christine willems fr web Charlotte Klipstein wordt geboren in het bruisende Berlijn van 1925.

Haar vader is een vrijzinnige Jood die muziek en filosofie heeft gestudeerd. Bij het uitbreken van de Grote Oorlog moet hij echter zijn studies onderbreken omdat hij gemobiliseerd wordt. Na zijn huwelijk in 1919 met Elly Silberberg komt hij in de onderneming van Charlotte's moeder terecht. In tegenstelling tot de bedrieglijke schijn van vrede, begint het Nationaal-Socialisme de kop op te steken. Charlotte herinnert zich dat ze als scholier langs de straat moest staan waar de optochten van de Führer voorbijkwamen. Iedereen moet zwaaien met kleine hakenkruisvlaggen en ‘Heil, Heil’ roepen. Later wordt ze uitgescholden voor ‘vuile Jodin’.

Na de Kristalnacht in november 1938 besluit haar vader met zijn gezin naar België te vluchten, wat geen gemakkelijke opdracht is aangezien de Belgische wet een jaarlijkse quota voor vluchtelingen voorziet.

Na veel beproevingen mag ze met haar ouders en broer dan toch Duitsland verlaten. Ze is toen pas 14 jaar oud. Haar ouders huren een huis op de Lousbergskaai in Gent. De eerste grote hindernis voor Charlotte is dat ze de taal van haar nieuwe thuisland niet kent. Bij het uitbreken van de oor-og op 10 mei 1940 wordt haar vader aangehouden door de Belgische Militie omdat hij houder is van een Duits paspoort. Hij wordt naar een interneringskamp in het zuiden van Frankrijk gestuurd. Voor de familie Klipstein begint een periode van vernedering, vluchten, onderduiken en opnieuw vluchten en onderduiken. Zij overleven dankzij de steun van een aantal Gentse families.

 

Ik ontmoette Charlotte Klipstein op 13 maart 2018.
Ze gaf een lezing over vergiffenis.
Kan je zo maar vergeven ondanks alles?
Ik was onmiddellijk in de ban van haar verhaal
én ik was gefascineerd door haar:
een kleine dame met pientere ogen en
een heldere stem, lucide,
betrokken en geëngageerd.
Ik besloot haar te portretteren en
haar verhaal te visualiseren.
Het resultaat is dit fotoboek
met getuigenissen.
 
Hilde Braet


Prijs: € 5,00

onlinebestelling


Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.